André van der Vegt 19 juli 2022 5 minuten

Ruimte voor Kansen
Anderen laten floreren

Anderen laten floreren. Ik heb het altijd gedaan en zal het altijd blijven doen. Zo vanzelfsprekend, dat ik er destijds vanuit ging dat het niets bijzonders was en al helemaal niet dat ik er mijn beroep van kon maken.

 

Loopbaankansen liggen veel dichterbij dan we ons doorgaans bewust zijn. Dichtbij en heel erg voor de hand, maar we zien ze pas door de deksel op te lichten en eronder te kijken. Als je doorziet wat jouw essentiële drijfveer is, ga je gerichte keuzes maken in je loopbaan.

 

Keuze vanuit overlevingspatronen

Laat ik mezelf als voorbeeld noemen. Terugkijkend liet ik me bij mijn opleidingskeuze leiden door overlevingspatronen. Ik koos voor de Pedagogische Academie (PA), omdat het al een hele stap was om vanuit het milieu waarin ik opgroeide, onderwijzer te worden.

 

Ik omringde me met kennis die me beter liet begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt: literatuur met diepgang, kunst- en cultuurgeschiedenis, geschiedenis, maatschappijleer en psychologie. Van de lessen didactiek heb ik nog dagelijks profijt; hoe bouw je iets op zodat mensen het begrijpen.

 

De grootste impact kwam echter van een externe vormingsweek. Voor mezelf leerde ik daar dat van mij grootsere zaken verwacht worden. Ik pakte dat op door ruimer te denken, ruimer te leven.

 

Dat deed ik ook door ruimte te nemen en relaties aan te gaan buiten mijn eigen milieu. Binnen dat milieu ervaarde ik toch de nodige beknelling. Ik werd verliefd op de dochter van een dierenarts. Ze kwam bij ons thuis met de sportwagen van haar moeder. Wij hadden thuis geen auto en ik geen rijbewijs. Bij haar thuis leerde ik verder te kijken, grootser te denken, ruimer te leven.

 

Mijn tijd aan de universiteit maakte dat ik ging relativeren wat van hogerhand werd voorgeschreven, niet meer opzag tegen ‘hogeren in rangorde’. Veel wezenlijke wijsheid deed ik er niet op, maar het droeg er wel aan bij dat ik daarna meer ben gaan leven. Zo vond ik stap voor stap de ruimte die ik nodig had om echt tot ontplooiing te komen, en daardoor beter te zien wat ik wezenlijk had bij te dragen.

 

In je handelen ligt je essentiële drijfveer verborgen

Een mooie gelegenheid kwam op mijn pad, toen ik in Deventer een project opzette voor Turkse werkzoekende jongeren. Ik verdiepte me in hun achterliggende cultuur en kreeg de kans van daaruit hun toegevoegde waarde te zien. Ik haalde alles uit de kast om hen te laten floreren. Daar was ik me toen niet echt van bewust, maar ik deed het wel.

 

Vele projecten, doelgroepen en (leerwerk-)bedrijven volgden. Steeds kwam ik de juiste mensen tegen die mij verder hielpen op mijn spoor. Ze gaven mij kansen, maar ik gaf hen ook kansen. Dankbaar dat ik in mijn werk steeds kon vormgeven aan mijn essentie: anderen laten floreren.

 

Zie hierboven het marketingprofiel, zoals Marja dit gebruikt voor onze klanten bij de introductie van het onderscheidend CV. Marja heeft bijgaand marketingprofiel voor mij ingevuld. Met als mijn essentie: mensen laten floreren.

 

Bewuste keuzes maken in je loopbaan

Ik ging bewuste keuzes maken in mijn loopbaan, vanaf het moment dat ik ruimte creëerde, en daardoor zag wat mijn essentiële drijfveer is.

Het gaat om drie fundamentele keuzes:

  1. Creëer ruimte om de kansen te zien, die zich aandienen
  2. Signaleer waar jouw aandacht als vanzelfsprekend naar toe gaat, en loop niet weg voor de verantwoordelijkheid van jouw talent.
  3. Ga staan voor wie je bent en waar je voor gaat.

 

Ik nodig je uit, hier en nu, om ruimte te creëren en te zien hoe dichtbij het ook voor jou is.

Anderen laten floreren, ik sta en ga ervoor. Ik heb het altijd gedaan, privé en in mijn werk, en blijf het nog vele jaren van harte doen.

 

 

Meer zicht krijgen op je essentiële drijfveer is onderdeel van het loopbaantraject van Kompaszie. We helpen je om zichtbaar en vindbaar te worden met je onderscheidende talenten, toegevoegde waarde en ambities. Wil je hier meer over weten? Ontdek dan of onze loopbaancoaching iets voor je is. Vertel me meer.