André van der Vegt 28 november 2022 4 minuten

Ruimte voor Kansen
Ont-moeten

Als je de dubbele betekenis van het woord ont-moeten herkent, blijft het je bij. Het kan je op het juiste moment eraan herinneren dat écht ontmoeten fijn, helpend en verbindend is. Waardoor je contact kunt maken zonder de lading van het woord moeten.

 
Want we moeten van alles van onszelf. Hoewel daarmee het contact in een ontmoeting vaak overschaduwd wordt door minder prettige emoties. Of door spontane, maar ongewilde overtuigingen en gedachten. Bijvoorbeeld schaamte of ‘ik ben niet goed genoeg’, maar ook: ‘ze moeten wat van mij’. Zo gaan we echte ontmoetingen onnodig uit de weg. Terwijl we diep van binnen wel verlangen naar verbinding.

 

Daarbij denk ik aan een klant die vertelde uit schaamte feestjes te vermijden. Omdat hij dan moet uitleggen dat hij zonder werk zit. Terwijl deze informele ontmoetingen bij uitstek guncontacten kunnen zijn. Waar suggesties kunnen worden gedaan voor werk dat echt bij iemand past. Juist wanneer je open en vrij uitdraagt waar je voor staat en gaat.

 

Bij écht ontmoeten hinder je jezelf niet door beperkingen van buiten of door beperkingen die jij jezelf oplegt. Jezelf vrijmaken voor een ontmoeting kan juist heel erg helpen.

 

Zodra het ont-moeten vrij is, wordt het een vrijmakende-state-of-mind. Net als een glimlach waar ik in een eerder blog over schreef. Als niets meer moet, mag ik er (bij) zijn. Als niets meer moet, is er veel meer mogelijk.

 

 

Muurtjes laten zakken

Ook weet ik uit eigen ervaring, en door ervaringen met onze klanten, dat echt ontmoeten alleen mogelijk is als je je eigen muurtjes laat zakken.

 

Als je stopt met pleasen of de clown uithangen. Gedrag dat hunkert naar aandacht. Als je stopt met doen alsof je onafhankelijk en sterk bent. Omdat het té kwetsbaar voelt om je ware behoeften te delen. Als je leert om hulp te vragen of toelaat dat iemand voor je zorgt.

 

Toen ik 20 was, las ik mijn eerste boek over persoonlijke ontwikkeling: Liefhebben – een kunst, een kunde van Erich Fromm. Zijn eerste hoofdstuk over zelfliefde was een openbaring waar ik nog alle dagen het profijt van ondervind.

 

Want pas als jijzelf beschikbaar bent, dan kan de ander ook dichterbij komen. En daarmee bedoel ik niet beschikbaar voor die ander, maar beschikbaar voor jezelf. Niet meer verlangen naar iets of iemand buiten jezelf. Maar een diepe ontmoeting aangaan met jezelf. Met alles wat je bent, ook je schaduwkanten.

 

Vrij ontmoeten

Als niets meer moet, kan ik ontmoeten
Gewoon omdat het dan zo gaat
Niet meer de eis ontmoet te worden
Geen angst meer om me te (ver)binden
Geen angst meer dat je me verlaat

 

Ruimte creëren

Als je vrij kunt ontmoeten, geef je toe aan het oerverlangen naar verbinding. Dan geef je ruimte aan voldoening, aan van betekenis zijn en kansen die zich voordoen.

 

Want werkelijk ontmoeten en verbinden is een wezenlijke behoefte van ons allemaal. Het helemaal aanwezig kunnen en durven zijn. Bij elkaar en bij onszelf. Op alle lagen: emotioneel, fysiek én energetisch.

 

 

Je zelfkennis vergroten is een belangrijk onderdeel van het loopbaantraject van Kompaszie. We helpen je om zichtbaar en vindbaar te worden met je onderscheidende talenten, toegevoegde waarde en ambities. Wil je hier meer over weten? Ontdek dan of onze loopbaancoaching iets voor je is. Vertel me meer >