André van der Vegt 19 september 2022 5 minuten

Ruimte voor kansen
Niet tegen de stroom in (en daardoor meer kansen in je loopbaan)

In onze loopbaantrajecten ligt het accent op bewustzijnsontwikkeling. Op wie je écht bent en wat je écht verlangt. Deze persoonlijke ontwikkeling als individu is wezenlijk. Je leert jezelf goed kennen en gaat daarop je gezonde keuzes baseren.

 

Maar niet alleen; want welke invloed heeft je omgeving op jou?

We redden het niet alleen. En eigenlijk willen we het ook niet alleen, want we zijn sociale wezens. In onze loopbaancoaching richten we ons daarom niet alleen op jouw persoonlijke ontwikkeling als individu, maar ook op het bewustzijn van je relatie met je omgeving. Hoe reageer jij op jouw werkomgeving? Inspireert je omgeving jou? Of belemmert deze omgeving jou; kost je omgeving jou energie?

 

Op zichzelf breng ik hiermee niets wereldschokkends in. We hebben het immers vaak over onze collega’s en leidinggevenden. Maar doen we er daadwerkelijk ook wat mee?

 

In onze coaching gebruiken we onderstaande krachtenveldanalyse. Met als boodschap: ‘MET DE STROOM MEE’.

Loopbaan krachtenveldanalyse

 

Gebruik de stroming van de rivier

Mij heeft het altijd sterk tot mijn verbeelding gesproken: hoe een rivier zich ontwikkelt vanuit verschillende bronnen en beekjes tot een krachtig stromende rivier. Mijn fascinatie voor de rivier is ontstaan doordat ik in Deventer ben opgegroeid aan de IJssel. Ik dook als klein kind samen met andere kinderen bij warm weer de IJssel in.

 

Al doende leerde ik de kracht van de stroming kennen. Zoals het gevaar achter de kribben waar de stroming draaikolken veroorzaakt die je naar beneden trekken. Ik leerde al doende alert te zijn op de gevaren van de stroom. Goed kijken en analyseren. Maar toen ik de stroming eenmaal goed in de smiezen had, kon ik mezelf er heerlijk in mee laten drijven.

 

Met deze krachtige stroom kun jij je in het dagelijks leven en in je werk ook mee laten drijven. Zodra je de stroming (her)kent, kun je je eraan overgeven.

 

 

Tegen de stroom in

Als verschillende karakters reageren we allemaal verschillend op onze omgeving. Echter vaak tegen de stroom in. Hoe je reageert op tegenvallers, blokkades en andere remmingen ontstaat als overlevingspatroon op jonge leeftijd. En je blijft als volwassenen meestal volharden in deze overlevingsmechanismen. Ook als je je ervan bewust bent dat deze gedragspatronen niet in je voordeel uitpakken. Integendeel.

 

Vaak blijf je vasthouden aan het bekende gedrag. Je zwemt dan tegen de stroom in. Ook al erger je je aan je eigen gedrag. Je blijft piekeren en energie verspillen. Terwijl je weet dat je er last van hebt. Dat belemmerend gedrag moeilijk is om los te laten, komt omdat we er niet voor kiezen. Onze reactiepatronen – die feitelijk onze karakters vormen – spelen ons steeds weer parten in stresssituaties.

 

Bij Kompaszie stellen we daarom de vraag: ‘waardoor reageer je zo?’ En niet: ‘waarom reageer je zo?’ Want overlevingsgedrag is geen vrije keuze. Het is je overkomen; het is ontstaan. Probeer het maar eens. Op waardoorvragen krijg je heel andere antwoorden dan bij waaromvragen.

 

Het Enneagrammodel (worden wie je bent)

Het Enneagram helpt je in je bewustzijnsontwikkeling. Je gaat jezelf beter begrijpen. Het is heel helpend en verhelderend om over je eigen Enneagramkarakter te lezen (we horen nogal eens: ‘Dat ze dit van mij weten!’). En je te realiseren dat iedereen vanuit zijn eigen patronen verschillend reageert.

 

Verschillende overlevingspatronen:
1. Je doet heel erg je best om het nog beter, perfect, te doen.
2. Je richt je op het helpen van anderen.
3. Je werkt met je ellebogen.
4. Je blijft je ontwikkelen omdat je jezelf niet goed genoeg vindt.
5. Je blijft op afstand analyseren.
6. Je reageert vanuit angst heel alert (reactief) op je omgeving.
7. Je verliest je in dingen doen die je leuk vindt.
8. Je gaat de baas spelen en verbergt je kwetsbaarheid.
9. Je verdooft jezelf en gaat vrede stichten.

 

Een geruststellende gedachte is dat je vanuit het Enneagrammodel gezien, niet hoeft te veranderen. Het gaat erom dat je meer jezelf wordt. Je gaat je overlevingspatronen herkennen en kunt ze daardoor zoveel mogelijk achter je houden.

 

Doorbreek je patronen

Wat ga je eraan doen om je niet langer als slachtoffer van je eigen reactiepatronen op te stellen? Kies er bewust voor om een patroon te doorbreken. Gebruik bovenstaande krachtenveldanalyse. Zoek de synergie met je omgeving.

 

Wanneer je je laat meedrijven met de stroom van jouw gezonde keuzes, openen zich allerlei (loopbaan)kansen zonder extra inspanning. Je wordt gedragen en gaat moeiteloos met de stroom mee.

 

 

Een krachtenveldanalyse en inzicht in jouw Enneagramkarakter is onderdeel van het loopbaantraject van Kompaszie. We helpen je daarnaast om zichtbaar en vindbaar te worden met je onderscheidende talenten, toegevoegde waarde en ambities. Wil je hier meer over weten? Ontdek dan of onze loopbaancoaching iets voor je is. Vertel me meer.