André van der Vegt 22 augustus 2022 6 minuten
Het halen van je gelijk lijkt een zinvolle bezigheid. Het voelt in eerste instantie goed om er veel tijd en energie in steken. Wanneer je gelijk krijgt, voelt dat nog beter. We steken veel energie in het verdedigen van en vasthouden aan onze mening. En aan het bewijzen van het ongelijk van de ander.
Niemand zal ontkennen dat het prettig voelt om gelijk te krijgen. Met gelijk hebben laat je zien dat je een waardevol persoon bent. Je laat zien dat je verstand van zaken hebt, dat je goed geïnformeerd bent en je de wereld wat te bieden hebt. Het draagt ook iets bij aan je trots en zelfvertrouwen. Je voelt je eventjes een beter persoon. Niet gek – zo op het eerste gezicht – dat we hier veel tijd en energie in steken.
Maar wat gebeurt er bij de ander wanneer jij zo je best doet om gelijk te krijgen? Hoe voelt dat voor die andere persoon? Het is heel simpel. Vind jij het prettig om door de ander in het ongelijk gesteld te worden? Hoe voel jij je als iemand je corrigeert, als iemand je constant wijst op onjuistheden in je uitspraken of in je werk? Hoe is jouw band met een persoon die constant zijn gelijk wil halen?
Als je bent zoals de meeste mensen, dan vind je het vervelend als je ongelijk hebt. Sterker nog, je vindt mensen die jou constant wijzen op je ongelijk minder aardig, minder sympathiek. De kans is groot dat de relatie met deze persoon verslechtert.
Het is zeer de moeite waard om afstand te nemen van je eigen ego. Maak de balans eens op van alle egostrijdjes rondom het verkrijgen van je eigen gelijk. Wat leverden deze strijdjes per saldo op aan meerwaarde?
Mijn antwoord: NIETS! Integendeel: frustraties, verspilde tijd en energie.
Je hoeft niet altijd gelijk te krijgen. Je hoeft je ego niet constant te voeden. Spaar je energie, maak je niet zo druk. Geniet in plaats daarvan, van de goede relatie die je met iemand ontwikkelt. Laat de ander in zijn of haar waarde. Je voorkomt hiermee dat veel fijne momenten ontaarden in discussies. En je maakt van jezelf een prettiger en milder persoon. Je wordt simpelweg beter gezelschap en een fijnere gesprekspartner.
De belangrijkste verandering: je komt tot een betere samenwerking en interessante oplossingen. Je leert van elkaar en voegt de meerwaarde van elkaar toe aan een beter eindresultaat. En dat voelt goed. Dat biedt kansen……
In zijn boek ‘7 eigenschappen van effectief leiderschap’ onderscheidt Steven Covey de volgende communicatievormen:
Win-win
Deze vorm van communicatie begint bij luisteren. Win-win luisteren doe je het best wanneer je het standpunt van de ander kunt verwoorden. Dan is er sprake van echt contact. Van hieruit is er de mogelijkheid je eigen (eventueel bijgestelde) standpunt weer te geven. Er is ruimte voor win-win communicatie: 1+1= tenminste 3 (overvloed denken).
Winnen – verliezen, gelijk willen hebben
Daar gaat een hoop energie in zitten. En het levert weinig op. Je beperkt jezelf tot winst-verlies communicatie als je bij het luisteren alleen aanhoort wat de ander zegt. En vervolgens vooral je eigen geluid laat horen. Deze communicatie richt zich op: ‘mijn standpunt zal winnen’.
Verliezen- winnen, ontbreken van elke maatstaf
‘Ik verlies; jij wint’. ‘Doe het maar op jouw manier’. ‘Ik ben een loser.’ ‘Ik doe alles omwille van de lieve vrede’. Verliezen-winnen is erger dan winnen – verliezen. Elke maatstaf ontbreekt: geen verwachtingen, geen eisen, geen visie.
Mensen die in deze termen denken, streven er doorgaans naar om ten koste van alles aardig gevonden te worden. Ze verloochenen veel van hun gevoelens. De onderdrukking van deze gevoelens, opgekropte rancune of diepe teleurstellingen, leidt nogal eens tot psychosomatische klachten.
Verliezen – verliezencommunicatie
Als twee mensen met een winnen-verliezen mentaliteit – dus twee koppige egotrippers – met elkaar te maken krijgen, leidt dat tot verliezen-verliezen. Ze verliezen allebei. Sommige mensen zijn zo geobsedeerd door hun vijand dat ze alleen nog maar kunnen denken aan de vernietiging van de ander, zelfs als dat ook hun eigen ondergang betekent.
Verliezen-verliezen is ook de filosofie van iemand die erg afhankelijk is. Als hij of zij zich ongelukkig voelt, moet iedereen zich ongelukkig voelen. ‘Als niemand meer wint, is het niet meer zo erg om een loser te zijn.’
Wat een rust en ruimte geeft het wanneer we onze energie beter besteden. Het levert bovendien een zee aan tijd op en meer vitaliteit. Wat weer optimaal ruimte biedt voor het signaleren en creëren van je eigen loopbaankansen. Denk nog eens aan het oplossingsgericht samenwerken (win-win) waarmee ik dit blog begon. Welke kans om energieker en meer van betekenis te zijn, levert jou dat op?
Meer inzicht krijgen in je valkuilen en je energiebalans is onderdeel van het loopbaantraject van Kompaszie. We helpen je daarnaast om zichtbaar en vindbaar te worden met je onderscheidende talenten, toegevoegde waarde en ambities. Wil je hier meer over weten? Ontdek dan of onze loopbaancoaching iets voor je is. Vertel me meer.