André van der Vegt 7 februari 2024 3 minuten

Ruimte voor Kansen
Veerkracht

Het is mooi om over veerkracht te beschikken, dat zal niemand ontkennen. Een woord ook dat fijn klinkt. Maar we praten doorgaans over veerkracht alsof het een soort lotsbeschikking betreft. Dat je vooral geluk hebt wanneer het er blijkt te zijn als je je neerslachtig voelt. En je er eigenlijk niets aan kunt doen wanneer je niet over veerkracht beschikt op het moment dat je deze nodig hebt.

 

Toch kun je wel degelijk invloed uitoefenen op het beschikbaar hebben van veerkracht. Echter vraagt dat wel enige bezinning. Want de eerste reflex bij een slechte ervaring is doorgaans om deze te ontkennen of aan de kant te schuiven. Terwijl de veer pas goed zijn werk doet, nadat je deze stevig induwt.

 

Met andere woorden: veerkracht werkt voor jou als je de veer wat langer ingedrukt houdt. Zodat je eerst de slechte ervaring goed onder ogen ziet.

 

Terwijl de slechte ervaring negeren betekent dat deze onderhuids gaat etteren, verzuren of ontsteken. Vaak met energieverlies en mogelijk met een burn-out tot gevolg.

 

Natuurlijk, slechte ervaringen gun je niemand. Ze zijn niet leuk. Maar zonder nacht is er geen dag.
Of zoals de Engelse dichter Emily Dickinson het zegt: ‘We wouldn’t mind the sun dear if it didn’t set!’

 

‘Elk nadeel heb zijn voordeel’

We zijn op aarde om te lijden, zo wordt ons voorgehouden. Maar ik laat me leiden door een andere verlosser: Johan Cruijff. Door zijn levensmotto ‘elk nadeel heb zijn voordeel’ ter harte te nemen, ontwikkelde zich bij mij in de loop der jaren veerkracht. Daarbij realiseerde ik me gaandeweg dat je van slechte ervaringen het meest leert.

 

Wanneer ik nu een slechte ervaring moet doormaken, zorg ik ervoor dat ik er mijn voordeel van weet te pakken. Ik er optimaal van leer. Want hoe eerder ik me herpak, hoe eerder ik weer dankbaarheid ervaar. Terug naar ontspanning en een open hart. Hoe bewuster ik het aandacht geef, hoe beter mijn veerkracht zijn werk doet.

 

Zo deprimeren de huidige (geo)politieke ontwikkelingen mij bijvoorbeeld behoorlijk. Maar mijn motto werkt. Als een springveer. Even er diep induiken en ook stevig van balen. Vervolgens er naar uitkijken wat ik hiervan leer. Hier mijn voordeel mee doen. Lucht toelaten.

 

De wetenschap dat slechte ervaringen mij ook iets goeds opleveren wanneer ik me daarvoor openstel, geeft me houvast. Het is iets waar ik inmiddels op kan vertrouwen en dat geeft me een rijk gevoel.

 

Levensmotto

Aan het eind van onze trajecten nemen we bij Kompaszie afscheid van onze klanten met een onderscheidend profiel waarin zij hun levensmotto benoemen. Ook voor hen geldt dit motto als leidraad voor gezonde keuzes in hun verdere leven.

 

Zodra ze het ‘levensmotto’ als instrument aangereikt krijgen, zie ik verandering. Vaak werkt dit vervolgens door naar hun kinderen. Waardoor hele gezinnen leren om beter met tegenslagen om te gaan. En ze het vertrouwen ontwikkelen dat veerkracht ook bij hen werkt. Wat ze rijkdom brengt zonder geld.