André van der Vegt 12 december 2022 4 minuten

Ruimte voor Kansen
Ontwikkeling waartoe?

Waar doen we het allemaal voor! Geluk is een consumptieartikel geworden. Niet heel veel anders dan geld. Tijd voor een andere perspectief.

 

‘Ja, maar als ik veel geld verdien dan kan ik een groot huis kopen.’

 

Een groot huis, zeker dat kan. En dan…veel schoonmaken, het onderhoud, hoge energiekosten, er kan wat defect raken, grotere kans op diefstal en beschadiging of het kwijtraken van je winst.

 

Maar ook minder vrijheid. Want je moet veel geld blijven verdienen om je hypotheek en onderhoudskosten te betalen. Is dat geluk?

 

‘Ja, maar ik spaar voor mijn pensioen.’

 

Nou, ik maakte ze mee, op de terrassen, in de Algarve, in de winter: veel leegheid.

 

Het is niet voor niets dat in landen waar mensen het meest ‘gelukkig’ zijn en gemiddeld het meeste geld ter beschikking hebben, de meeste zelfmoorden worden gepleegd.

 

Dat de westerse cultuur geobsedeerd is door geluk en het ontbreken daarvan, stelt ook Emily Esfahani Smith in haar boek De kracht van betekenis. Waarin ze op basis van onderzoek uitlegt dat we het verkeerde doel najagen.

 

Ontwikkeling geen doel op zich

Gisteren nog had ik een boeiende ontmoeting met een klant die aan haar ontwikkeling wil werken en daarom tijdelijk bewust koos voor een baan onder haar niveau.

 

‘Persoonlijke ontwikkeling daar gaat het mij om’, zei ze overtuigend. Gezien haar levensgeschiedenis begrijp ik heel goed waarom ze dit doet. En we gaan hierin ook een heel wezenlijk resultaat bereiken.

 

Maar ontwikkeling is geen doel op zich. Want de vraag blijft: ontwikkeling waartoe?

 

In spirituele kringen is verlichting de hoogste staat van persoonlijke ontwikkeling. Aan de ene kant heel mooi, maar eerlijk gezegd: ik zie in deze kringen ook veel ego en wedijver.

 


 

Wat geeft jou voldoening?

Met onze klanten streven we juist naar voldoening. Het woord voldoening verwijst naar voldaan zijn. Een voldaan gevoel over wat je presteerde met jouw talent.

 

In een oefening, waarin we met onze klanten van het ondernemerstraject uitvinden waar ze expert in zijn, staat de volgende introductie: ‘Dat wat een klant koopt of afneemt dient een meerwaarde op te leveren voor de kwaliteit van leven van die klant.’

 

Dus gaat het hierbij niet alleen om het achterhalen van jouw specifiek talent op zich. Het draait er vooral om wát je ermee doet. Voor wie, voor wat. Dan is er geen leeg-heid, maar vol-doening.

 

We doen in al onze trajecten een heel wezenlijke oefening: ‘Verlangen onder jouw verlangen‘. Het duurt maar een kwartiertje. Vaak komen we al na 10 minuten tot iemands wezenlijke verlangen.

 

En dat is nooit geluk.

 

Nooit geld.

 

Nooit een grote auto of een groot huis.

 

Ook niet verlichting.

 

Wel bijvoorbeeld stilte of rust. Maar dan altijd in de zin van verlangen naar evenwicht. Meer balans tussen wat je dagelijks doet en wat (je denkt dat) er van je verwacht wordt. Waardoor stress verdwijnt en er stilte en rust ontstaat. Dan krijg je weer energie van werken en krijgt jouw omgeving ook energie van jou.

 

Als je dagelijks werk verricht, waarin je met jouw talent bijdraagt aan het welzijn van de natuur, de aarde of de mensen om je heen, dan ervaar je inspiratie en voldoening. En dankbaarheid wellicht.

 

En dáár doen we het voor!

 

 

Ben je eraan toe om keuzes te gaan maken op basis van wie je echt bent en wat je werkelijk verlangt? We helpen je om zichtbaar en vindbaar te worden met je onderscheidende talenten, toegevoegde waarde en ambities. Wil je hier meer over weten? Ontdek dan of onze loopbaancoaching iets voor je is. Vertel me meer>