André van der Vegt 4 januari 2023 5 minuten

Ruimte voor Kansen
Ontdekken in 2023

Het is weer het moment dat we elkaar het beste wensen voor het nieuwe jaar. Ik wens je vooral veel te ontdekken in 2023. Want ontdekken brengt vaak positieve verrassingen met zich mee.

 

‘We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’, zegt Albert Einstein. Wanneer je hetzelfde blijft doen, bekende patronen blijft volgen, vind je niet de oplossingen waar je naar op zoek bent. Ontvang je niet de ingevingen die je bij nieuwe kansen brengt. Ontdek je niets anders dan wat je al kent.

 

Daarom heeft ontdekken voor mij een bijzondere betekenis. Ontdekken heeft allerlei verrassingen in petto. Het brengt je naar openingen en nieuwe richtingen. Een zin uit mijn eerste blog gaf het al aan: ‘door alleen maar de deksel op te lichten, ontdek je hoe dichtbij jouw kansen liggen’.

 

Maar een voorwaarde voor ontdekken is wel dat je incalculeren zoveel mogelijk loslaat. Anders gebeurt er vooral wat je van tevoren bedacht had. Ontstaat er geen ruimte. En dienen zich aanzienlijk minder kansen aan.

 

Waarom ont-woorden ruimte creëren

Het is niet toevallig dat binnen het overkoepelende thema van de blogs – ‘Ruimte creëren voor Kansen’ – allerlei thema’s aan bod komen met het voorvoegsel ont-. Want veel woorden met dit voorvoegsel hebben invloed op de mogelijkheid om ruimte te creëren. Zo schreef ik eerder al over ont-moeten en ontwikkeling waartoe.

 

Laat ik er nog een paar noemen. Je hebt ont-woorden met een tegenstelling. Zoals in ontdekken, ontheiligen en ontbinden. Waardoor er ruimte ontstaat voor het loslaten van oude patronen.

 

Daarnaast heb je ont-woorden met als betekenis: beginnen met… Bijvoorbeeld ontwaken, ontkiemen en ontstaan. Deze woorden geven ruimte aan (persoonlijke) groei en nieuwe manieren van handelen.

 

Wat ont-woorden gemeen hebben, is dat het steeds gaat om de overgang van de ene toestand in een andere, tegenovergestelde toestand. En juist die overgang geeft ruimte voor kansen.

 

Ontdek jouw top 3 van ont-woorden

Om richting te geven aan jouw kansen voor 2023 stel ik voor om uit de onderstaande lijst van ont-woorden er drie te kiezen die jou het meest intrigeren en inspireren. Het is alleen al leuk om te ontdekken welke bovenaan aan jouw lijstje komen. Maar ook om daarna te ervaren welke kansen uiteindelijk in 2023 op jouw pad komen.

 

Dit is mijn top 3:
1. Ontdekken
2. Ontregelen
3. Ontmoeten

 

Ten eerste ontdekken. Want bij ontdekken, zoals ik hierboven vertelde, spreekt het verrassende aspect mij zeer aan. En me laten verrassen biedt voor mij de meeste openingen.

 

Daarna komt ontregelen. Deze komt onverwacht bij mij bovendrijven. Ik moet mezelf regelmatig ontregelen om uit vastgeroeste patronen te komen. Zodat ik vervolgens verrassende ingevingen mag ontvangen, die me verder helpen.

 

Zo heeft mijn stap om deze reeks blogs te gaan schrijven, mij in zekere zin ontregeld. Het voelt kwetsbaar om me zo naar buiten uit te spreken. Om de reacties hierop te ontvangen: positief en ook negatief. Hoe reageer ik hierop? En mijn ego? Maar het creëert daarnaast zeker ruimte voor nieuwe inzichten en kansen.

 

Ten slotte ontmoeten. Want ontmoeten wil ik in alle opzichten. Vooral ontmoeten zonder de beperking van moeten.

 

Ik wens je veel plezier met het uitzoeken van jouw top 3 ont-woorden.

 

Ont-woorden lijst

Voor het gemak stelde ik onderstaande lijst samen. Maar misschien heb jezelf aanvullingen.

 

• Ontaarden
• Ontberen, ontbijten, ontbinden, ontboezemen, ontbieden, ontbranden
• Ontcijferen
• Ontdekken, ontdoen, ontdooien
• Onteigenen, onteren, onterven
• Ontfermen
• Ontgoochelen, ontglippen, ontginnen, ontgaan
• Onthalen, onthechten, ontheffen, onthouden, onthullen, ontheiligen, onthutsen
• Ontkennen, ontkrachten, ontkleden, ontkiemen, ontkomen, ontknopen, ontkoppelen, ontkurken
• Ontlasten, ontladen, ontlokken, ontluisteren
• Ontmoeten, ontmaskeren
• Ontnuchteren
• Ontploffen, ontplooien, ontpoppen,
• Ontraadselen, ontroeren, ontreddering, ontregelen, ontrieven, ontrollen
• Ontstaan, ontsieren, ontspannen, ontsteken, ontsmetten, ontslaan, ontsluieren, ontsluiten, ontstijgen
• Ontvangen, ontveinzen, ontvetten, ontvlekken, ontvluchten, ontvoeren, ontvreemden
• Ontwaken, ontwikkelen, ontwapenen(d), ontwerpen, ontwaren, ontwarren, ontworstelen, ontwrichten
• Ontzeggen, ontzetten, ontzien, ontzouten, ontzenuwen

 

Is het gelukt om een top 3 samen te stellen? Ben je verrast door wat er bij jou voor 2023 kwam uitrollen? Ik ben benieuwd en stel het op prijs wanneer je met Kompaszie jouw top 3 wilt delen! Stuur ons een bericht via contact.

 

We gaan ontdekken welke verrassingen 2023 voor jou en voor mij in petto heeft!

 

 

Kiezen voor een gezonde toekomst met een baan die echt bij jou past? Onderzoeken wat je nu werkelijk verlangt in je werk? Wil je hier meer over weten? Maak dan een afspraak voor een gratis loopbaanconsult. Vertel me meer