André van der Vegt 10 oktober 2022 5 minuten

Ruimte voor Kansen
Focus creëert ruimte voor jouw kansen

Focus helpt je richting te geven aan het signaleren van kansen. Kansen die juist voor jou van toepassing zijn. We zijn bij lange na niet in staat om alles waar te nemen. En dat hoeft ook niet. Focus helpt je de selectie in je waarneming te maken die je wenst.

 

We hebben allemaal zo onze eigen ervaringen met focus. Zo bleek ik deze zomer opeens pijnlijk last te hebben van wondroos. Ik kende voorheen het begrip wondroos en daar hield het ook mee op. Maar nu ik er last van had, ging mijn focus ernaar uit. Ik hoorde plots in mijn omgeving over allerlei gevallen van wondroos.

 

Daarnaast kan de richting van je aandacht het uitvloeisel zijn van je verlangens. Heb je een verlangen om zwanger te worden? Dan zie je allemaal zwangere vrouwen om je heen. Heb je een verlangen om af te vallen? Dan zie je allemaal slanke mensen om je heen. Heeft een bepaald type auto op enig moment je voorkeur? Je merkt dat je blik steeds valt op dit model.

 

 

 

Focus inzetten voor verlangens

Je kunt jouw focus ook inzetten voor het realiseren van je verlangens. Daarbij is het van belang je focus te baseren op wie je écht bent, jouw essentie:

 

 

Je bewust zijn van je essentie, helpt je te erkennen wat je werkelijk verlangt.

 

 

Open verlangen

Mede via de wereldwijde bestseller van Napoleon Hill, Think and Grow Rich, leerde ik het belang van een open verlangen. Een verlangen gebaseerd op jouw essentiële componenten zoals hierboven beschreven. Maar zonder jezelf – vooraf of gedurende het proces – vast te pinnen op het exacte resultaat.‘Don’t look behind the radarscreen!’, zegt Napoleon Hill. Hij interviewde tijdens zijn leven talloze succesvolle, gerenommeerde ondernemers in Amerika.

 

De grote waarde van dit open verlangen ondervind ik al vele jaren. Ook de fysieke component. Ik noem het wel Verlangen met een Open Hart.

 

 

 

Neiging tot controle

Natuurlijk hebben we de neiging het resultaat van ons verlangen zo vroeg mogelijk te willen weten. Alvast achter het radarscherm kijken. Te willen controleren hoe het proces verloopt en of het al opschiet.

 

Maar als je open verlangen omslaat naar hunkeren, wordt het pijnlijk lijfelijk. Dan voel je je hart al verkrampen. Het gevoel van angst: willen controleren, behoefte aan zekerheid.

 

Echt, controle stagneert het proces van het realiseren van jouw verlangens. Je ratio stuurt deze controlemechanismen aan. Volg daarentegen je hart; vertrouw op je intuïtie. (Over de waarde van intuïtie meer in mijn volgende blog.)

 

 

 

Laat je verrassen!

Juist door te verlangen met een open hart en een heldere focus, kun je verrast worden met resultaten die je vooraf niet voor mogelijk hield.

 

Ik heb op die wijze hele goede ervaringen met het verlangen naar ingevingen waar de situatie om vraagt en die de ander dienen.

 

Verlang naar ervaringen die je voldoening geven. Jouw open focus helpt je vervolgens om kansen te signaleren en je verlangens waar te maken.

 

 

Meer zicht krijgen op jouw essentie en wat je werkelijk verlangt, is onderdeel van het loopbaantraject van Kompaszie. We helpen je om zichtbaar en vindbaar te worden met je onderscheidende talenten, toegevoegde waarde en ambities. Wil je hier meer over weten? Ontdek dan of onze loopbaancoaching iets voor je is. Vertel me meer>