André van der Vegt 8 maart 2023 6 minuten

Ruimte voor Kansen
Koester je EGO, want je bent er goed in

Meestal spreken we over het ego in een negatief daglicht. Op deze manier distantiëren we ons van ons ego. We doen onszelf echter tekort wanneer we er alleen maar in negatieve zin over spreken. Want de vaardigheden die we vanuit ons ego ontwikkelen, beheersen we juist heel goed. En kunnen we daardoor goed benutten in ons werk en in onze carrière.

 

Als we over het ego van anderen spreken, doen we dat vaak in negatieve bewoordingen: “Haar ego is te groot; ze vindt zichzelf wel heel belangrijk.” Maar ook: “Hij heeft duidelijk te weinig ego; hij neemt totaal geen verantwoordelijkheid.”

 

In onze perceptie staat iemands egowereld (overlevingsmechanisme) tegenover iemands essentie, tegenover echt-zijn. Toch ontneem je jezelf en anderen kansen door voorbij te gaan aan de waarde van het ego. Het is alleen de kunst om je egovaardigheden selectief in te zetten, daar waar ze jou dienen.

 

Ik noem een aantal van deze egovaardigheden als voorbeeld:

 

 

 

 

 

Vaardigheden tegenover talenten

Egovaardigheden leer je jezelf aan om te overleven. Al heel vroeg in je kinderjaren en vervolgens ook in het onderwijs. Overleven heeft natuurlijk prioriteit. Maar eenmaal volwassen ontstaat bij velen de wens om de aangeleerde vaardigheden weer af te leren.

 

Want egovaardigheden ontwikkelden zich vaak tot egopatronen. En daarmee gaf je de controle over aan reactiemechanismen. Mechanismen die je nu hopeloos in de weg kunnen staan om weer vanuit je ware zelf te leven. Niet voor niets hebben onze loopbaantrajecten als subtitel: ‘Van overleven naar leven.’

 

‘Zowel talenten als egovaardigheden zijn van meerwaarde.’

 

Hoe goed je er ook in bent: egovaardigheden zijn niet je talenten. Talenten ontwikkelen zich namelijk vanuit je drijfveren, je essentie of ware zelf. Daarin onderscheiden talenten zich van aangeleerde egovaardigheden. Maar beide zijn van meerwaarde voor je carrière.

 

Of zoals Annemarie Baltus, leiderschapsontwikkelaar, het omschrijft: ‘Je talent komt uit je Ware Zelf en gaat via je Ego naar buiten. Daarom is het belangrijk dat je je Ego in beheer neemt, zodat je talent zo zuiver mogelijk naar buiten kan.’ ( je ego en je ware zelf: twee werelden)Haal energie uit je ego

Kijk positief naar je egovaardigheden. Ze kunnen je zeker van dienst zijn in je carrière. Juist omdat je er zo goed in bent. Waardoor er kansen op je pad komen waar je energie van krijgt.

 

Blijf er echter wel alert op dat dezelfde vaardigheden je ook onderuit kunnen halen. Houd de balans. Jouw gerichtheid op het behalen van perfecte resultaten kan je tevreden klanten en een goede reputatie opleveren. Maar je ook onnodig uitputten en naar een burn-out slepen.

 

Het is de kunst om jouw egovaardigheden selectief in te zetten, daar waar ze jou dienen.’

 

Laat los waar je jouw vaardigheden inzet als ongezond reactiepatroon. En dat loslaten lukt beduidend beter wanneer je met compassie kunt kijken naar de positieve waarde van jouw ego. Met andere woorden: wanneer jij je ego koestert!


 

Meer zicht krijgen op je kwaliteiten en hoe je ze kunt inzetten, maakt onderdeel uit van het loopbaantraject van Kompaszie. We helpen je om zichtbaar en vindbaar te worden met je onderscheidende talenten, toegevoegde waarde en ambities. Wil je hier meer over weten? Ontdek dan of onze loopbaancoaching iets voor je is. Vertel me meer>