André van der Vegt 15 februari 2023 6 minuten

Ruimte voor Kansen
Echt en waarachtig zijn

We zijn het er meestal wel over eens dat niemand bewust nep wil zijn. Maar wat is dan echt écht? Wat maakt een persoon authentiek? Er is een groot verschil tussen jezelf als ideaal presenteren, en gewoon laten zien wie je bent. En om dat laatste draait alles.


De waarde van écht of authentiek zijn, voelen we allemaal aan. Mensen die waarachtig zijn, vertrouwen we door hun oprechtheid. Echt zijn betekent dat je jezelf niet groter, maar ook niet kleiner voordoet. Dat waardeert jouw omgeving, maar belangrijker nog: je voelt jezelf hierdoor krachtiger en vrijer.

 

Echt zijn betekent dat je jezelf niet groter,
maar ook niet kleiner voordoet.

 

Ik wil je via mijn blogs meegeven dat er zoveel meer mogelijk is dan je zelf soms denkt. Als je echt en waarachtig bent, merk je dat direct. Vooral door het authentieke contact met je omgeving.

 

Oefenen in echtheid

Zo vertelde ik eerder over de oprechte glimlach. Ik nodigde je uit om te oefenen met oprecht glimlachen. Om vervolgens dagelijks het positieve effect hiervan te ervaren. Maar als je glimlach niet echt oprecht is, word je al snel als onecht gezien. Dit luistert nauw.

 

Zelf ervaarde ik oefenen in echtheid bij een tweejarige training die ik jaren geleden volgde: ‘de clown’. De kern draaide om de oefeningen op het podium. Waarbij we continu oogcontact moesten houden met het publiek van medecursisten.

 

Nou ik verzeker je, dat is zweten geblazen. ‘Oogcontact publiek!’, was steeds het begeleidende commentaar van onze trainers.

 

 

Ik herinner me hoe ik worstelde met een ogenschijnlijk simpele opdracht: ga met je rode clownsneus op het podium staan en maak het publiek aan het lachen. Maar wat je ook probeert, bedenkt en in gang zet, je publiek vertoont nauwelijks een lach. Pas wanneer het zweet van wanhoop je uitbrak, kwam er reactie en werd er gelachten.

 

Zo leerde ik stap voor stap wanneer je publiek reageert, wanneer je wel contact hebt. En dat was maar één ding: zodra je echt bent!

 

Na afloop van de training in 2004 schreef ik een gedicht:

 

De clown

snuffelt kietelt en wroet
in mijn naakte bestaan.

 

Op zoek naar wie ik ooit was
zonder maskers zonder wapens.

 

Voordat ik onaantastbaar werd
me achter woorden kon verschuilen.

 

Verstand op nul
voeten op de grond
zonder flauwe kul.

 

Loslaten wat mij overeind hield
Mij bracht wat ik ben.
Wie ik was. Wie ik ben.

 

Me zelf gaan acteren?
Met een clownsneus
de ander plezieren?

 

Of terug naar mijn naakte bestaan
dat is lang geleden
mijn hergeboorte vieren.

 

Het is bijzonder hoe contactclown Puk zich helemaal bleek te herkennen in mijn gedicht. Ze liet me weten: ‘Het is inderdaad best even zweten, de weg naar echt zijn, maar dan heb je ook wat!’

 

Natuurlijk hebben we veel gelachen tijdens de clownstrainingen. Maar het was ook heftig om jezelf zo tegen te komen. Ik leerde er hoe echt-zijn werkt. Hoe je door echt te zijn beter in contact komt met anderen.

 

Je hoeft niet anders dan jezelf te zijn

Jouw eigen koers varen. Dat is best ingewikkeld in deze tijd van alom opdringende reclame. De farmacie die onze gezondheid aan hun verdienmodel koppelt en algoritmes die ongeremd ons dagelijks leven binnendringen.

 

Maar zodra jij je focus helder hebt. Weet wat je wel en niet kunt en waar je écht naar verlangt. Dan ga je als vanzelf aan de hand daarvan jouw eigen weg bewandelen.

 

‘Je hoeft niet anders dan jezelf te zijn’, zeggen oud klanten van ons nog jaren nadat ze een traject bij ons afsloten. En zo eenvoudig is het.

 

Zo vertelde een klant: ‘Toen ik mijn traject bij Kompaszie begon, wist ik niet goed waar ik stond. Door de persoonlijke confrontatie weet ik weer wie ik ben, wat mijn kernwaarden zijn en welke kant ik op wil in mijn loopbaan.’

 

Want echt zijn draagt ook bij aan
voldoening en succes in je loopbaan.

 

‘Bedrijven en instellingen hechten steeds meer waarde aan authentieke medewerkers, schrijft Marieke van Oosterhout in haar artikel over authenticiteit voor Carrièretijger.

 

Waarna ze verklaart: ‘Omdat zij dichter bij zichzelf staan en werken vanuit hun diepste zingeving, zijn zij vaak succesvoller dan hun niet-authentieke collega’s. Hoe dichter je bij jezelf staat en vanuit je persoonlijke waarden handelt, hoe beter je in staat bent jezelf te onderscheiden van anderen.’

 

Hoe het voelt om jezelf te zijn tijdens een sollicitatiegesprek, vertelde een van onze klanten op de volgende manier: ‘Mijn cv is nu in alle opzichten helemaal Marianne. Dat geeft een krachtig en tegelijkertijd een rustig gevoel.’

 

Waarachtig zijn

Waarachtig zijn vraagt oprechtheid, moed en een verlangen naar echt zijn. Waardoor je blijft luisteren naar jouw persoonlijk kompas.

 

Want wat jouw kompas je vertelt, is niet altijd in overeenstemming met wat je omgeving vindt wat juist is. En niet alleen wat anderen ervan vinden, maar ook wat je van jezelf moet.

 

Het is de kunst naar je innerlijke stem,
het vertrouwen in jezelf te luisteren.

 

En niet de zekerheid buiten jezelf te zoeken door reactief te zijn en passief te wachten op wat er gebeurt. Dus ga ervoor! Zoek actief de ruimte voor kansen, zodat deze zich vanuit vertrouwen kunnen aandienen.

 

 

Onderzoeken wie je in essentie bent en wat je werkelijk verlangt, maakt deel uit van het loopbaantraject van Kompaszie. We helpen je om zichtbaar en vindbaar te worden met je onderscheidende talenten, toegevoegde waarde en ambities. Wil je hier meer over weten? Ontdek dan of onze loopbaancoaching iets voor je is. Vertel me meer>