André van der Vegt 26 september 2022 4 minuten

Ruimte voor kansen
Alles verandert continu. En dat zal wel zo blijven

In het blog niet tegen de stroom in sprak ik over het enneagrammodel en onze verschillende reactiepatronen. Ik heb de eigenschappen van het type 9: de bemiddelaar. Ik streef bovenal een comfortabel leven na. Daarbij past dat ik graag alles hetzelfde wil houden. Wel zo comfortabel toch? Gaandeweg werd het mij helder. Mijn hang naar comfortabel leven was meer een verslaving dan een gezond streven naar ontspannen leven.

 

Zo nam ik me enkele jaren geleden voor om te stoppen met een groepsactiviteit, waarbij ik meer dan tien jaar actief betrokken was. Door dit voornemen raakte ik somber gestemd. Wat mij op dat moment veel energie kostte.

 

De uitspraak dat alles voortdurend verandert, bracht me nieuw licht: ‘Als alles voortdurend verandert, waarom me dan nog druk maken om ergens onnodig aan vast te houden.’ Dat inzicht gaf me direct verrassend veel ruimte om open te staan voor nieuwe kansen die zich aandienden. Vervolgens meldde ik me aan voor een groepsactiviteit waar ik nu nog steeds met veel plezier aan deelneem.

 

Ieder moment is een nieuw moment, een nieuwe kans

Als je ieder moment ziet als een nieuw moment, geeft dat zoveel ruimte voor kansen……

 

Iedere gedachte is een nieuwe kans.
Ieder gesprek is een nieuwe kans.
Iedere ontdekking is een nieuwe kans.
Iedere actie is een nieuwe kans
Iedere waarneming is een nieuwe kans.

 

Daarmee is je hele bestaan opgebouwd uit nieuwe kansen. Alleen gaat het erom, jezelf de ruimte te gunnen om deze te signaleren.

 

Op ieder moment heb je namelijk de kans voor een nieuw begin. Op ieder moment mag je beslissen om het anders te doen. Op ieder moment heb je de kans om te kiezen voor een gedachte die fijner voelt, voor woorden die jou en de ander optillen, voor handelingen die je waardevol en zinvol vindt. Je kunt op ieder moment een keuze maken die jou een beter, gezonder, succesvoller (loopbaan)perspectief biedt.

 

 

 

Alleen wat je nu kiest, bepaalt wie je bent

Uitsluitend met de gedachten die je nu denkt, de woorden die je nu spreekt, de handelingen die je nu verricht, bepaal je wie je bent. Blijf daarom niet zinloos hangen in patronen die je onnodig energie kosten. Waar je verslaafd aan bent.

 

Dus zei je iets onaardigs tegen iemand? Dat is niet erg. In plaats van daaraan te blijven denken, kies je er nu voor om iets aardigs te zeggen of je verontschuldigingen aan te bieden.

 

Maakte je het afgelopen jaar geen van je dromen waar? Dat maakt niet uit. Stop met terugdenken aan wat je allemaal had kunnen doen. Zet nu de eerste stap in de richting die je op wilt gaan.

 

Op ieder moment kun je zijn wie je wilt zijn

De momenten waarop het je niet lukte om te kiezen voor wat je diep vanbinnen wilt, doen geen afbreuk aan de kracht die in je zit. Want op ieder moment kun je besluiten om die kracht weer volledig in te zetten.

 

Er is niets verloren gegaan door eerdere keuzes. Op dit moment heb je de volledige kracht beschikbaar om te zijn wie je wilt zijn. Die kracht gaat nooit verloren.

 

 

Begin met beginnen!

Op ieder moment kun je kiezen voor wat je wél wilt. Of dit nu in je werkomgeving is, of in je persoonlijke relaties. Nu bijvoorbeeld.

 

En nu.

 

En nu.

 

Als je dit beseft, dan kun je voortaan op ieder moment bewust kiezen voor wat het beste voelt. Dan kun je positief vooruitkijken, in plaats van achterom met spijt. Dan kun je lekker beginnen met beginnen.

 

 

Kiezen voor een gezonde toekomst met een baan die echt bij jou past? Onderzoeken wat je nu werkelijk verlangt in je werk? Wil je hier meer over weten? Ontdek of ons gratis loopbaanconsult iets voor je is. Vertel me meer